ABSO-Tech

Ultimate Goal

Pasionați de robotică, dornici să învățăm lucruri noi, motivați de participarea și rezultatele obținute la competiția din sezonul anterior, am decis să participăm și în sezonul 2020-2021 la Competiția BRD First Tech Challenge România, un sezon atipic, desfășurat într-o perioadă de pandemie COVID-19, o adevărată provocare pentru întreaga comunitate FIRST.

Pentru noi, obiectivul principal al acestui sezon a fost să ne adaptăm la specificul muncii în echipă, să realizăm construcția robotului și să ne familiarizăm cu tot ceea ce reprezintă FTC – remote event. Am descoperit și am învățat lucruri deosebite, am avut parte de emoție și de momente agreabile, dar am întâmpinat și dificultăți cauzate de situația pandemică actuală și de restricțiile impuse de starea de alertă.

Am pornit la drum cu o echipă mică, dar ne-am extins, am adus în rândul nostru voluntari pasionați de programare și colegi entuziaști. În acest sens am organizat un bootcamp, care a avut ca scop inițierea acestora în domeniul roboticii, al proiectării, al competiției FIRST. Începutul sezonului competițional a constituit un carusel de evenimente care a antrenat toate compartimentele echipei - programare, inginerie, proiectare, design, PR/Media.

Echipa ABSO-Tech

Istoricul echipei

Totul a început cu o idee, un vis și o dorință de cunoaștere, de descoperire, prin implicarea activă. Această dorință a fost scânteia ce a deschis noi perspective pentru liceul nostru.

Echipa noastră este formată din elevi de clasa a 9-a, a 10-a si a 11-a. Recunoaștem că nu a fost ușor să ne mobilizăm dar, într-un timp relativ scurt, beneficiind de sprijinul mentorilor, am realizat un robot funcțional, ne-am fixat obiective bine definite și am format o echipă dornică de muncă. Echipa s-a extins, organizând bootcampul, o selecție de membrii noi.

Selecția s-a bazat în primul rând pe disponibilitatea celor care și-au dorit să se înscrie și asta deoarece a face parte din echipa de robotică înseamnă a dedica mult din timpul liber activităților specifice. Un alt criteriu a fost domeniul pentru care fiecare aveam deja competențele necesare sau care ne pasiona și pe care ne-am dorit să-l aprofundăm. Însă, liantul acestei echipe a fost dorința de a participa activ la acest proiect și de a învăța lucruri noi.

Încă de la început obiectivul nostru a fost acela de a face imposibilul să devină posibil. Ne-am dorit mult să putem crește ca echipă și să ne îmbunătățim tacticile și strategiile, iar roboțelul nostru să meargă bine și să ne aducă multe succese. Însă visele și aspirațiile noastre nu ar fi posibile fără ajutorul sponsorilor noștri și implicării constante a mentorilor.

FIERCE - Aventurile lui Sparky


Am început activitățile în scopul publicității prin lansarea benzii noastre desenate: “Fierce – Aventurile lui Sparky” în care prezentăm originile și viața mascotei și prietenului nostru, Sparky. În urmă cu 60 de milioane de ani, o părticică dintr-o stea albastră a căzut odată cu meteoriții ce au cauzat dispariția dinozaurilor. Această părticică era Sparky. Sparky a învățat cum să trăiască în lumea noastră, întâlnindu-se cu primii oameni, învățându-i să creeze focul și devenind prieteni. Însă, Sparky și-a dat seama că i-ar putea pune în pericol pe oameni așa că a dormit pentru milioane de ani într-un munte, creând primul vulcan, erupand în zilele noastre și întâlnindu-ne pe noi.

TikTok cu Denis Matroș!


În data de 12.07.2020, am primit vizita lui Denis Matroș – TikTok Star- care a avut bunăvoința de a populariza activitatea echipei noastre de robotică. În acest scop, el a organizat un livestream în care am prezentat performanțele robotului nostru numeroșilor săi urmăritori. La final, am răspuns întrebărilor tiktok-erilor despre robotică și competiția BRD FTC România. În urma livestream-ului, am organizat și o prezentare a echipei, intervievând fiecare membru, toți cu roluri diferite. Îi mulțumim lui Denis Matros pentru că a acceptat să fie în mijlocul nostru și pentru a fi făcut cunoscută activitatea noastră. Și, desigur, apreciem și mulțumim pentru ziua plăcută petrecută alături de el.

ABSO-Challenge!

Am lansat o provocare elevilor de gimnaziu, pentru a-i ajuta pe cei mici sa înțeleagă conceptele abstracte STEM prin experimentare și joacă și, în același timp, să le stârnească curiozitatea științi- fică și tehnică. De asemenea am urmărit și conștientizarea unor probleme legate de mediul încon- jurător, una dintre cerințele concursului fiind realizarea unui robot din materiale reciclabile. Folosindu-și creativitatea și imaginația, cei mici au dat curs provocării, reușind să construiască, cu măiestrie, roboței interesanți, dovedind că au deja noțiuni de mecanică și robotică. Competiția le-a permis ca într-un mod captivant, prin joaca, să acumuleze atât noțiuni tehnice cât și noțiuni legate de mediul înconjurator și reciclare. Elevii au fost răsplătiți cu insigne, stickere și, desigur, o întâlnire cu robotul Sparky.

ABSO-Easter!

Inspirați de Sărbătoarea Paștelui, care se apropie cu pași repezi, am organizat in data de 26.04.2021, o ”vânătoare” de ouă, care i-a avut ca protagoniști pe elevii clasei a V-a (LPM). Noi, membrii echipei de robotica, am ascuns cu grijă, în curtea școlii, ouăle colorate, astfel încât perspicacitatea și spiritul de echipă al colegilor noștri mai mici au fost puse la ”grea” încercare. Atmosfera de voioșie și spiritul ludic s-au păstrat intacte pe parcursul întregii activități, finalizate cu premii care, spre deliciul tuturor participanților, au fost întregite de tradiționalii iepurași și ouăle de ciocolată.

GWEW - “Green Week Every Week”

Noi, echipa de robotică ABSO-Tech de la Liceul Teoretic “Petru Maior”, am decis să lansăm un nou proiect adresat fiecărui cetățean responsabil. Am înțeles că trebuie să revizuim modul în care avem grijă de planeta noastră, începând cu orașul nostru, Gherla. “Green Week, Every Week” (GWEW) reprezintă un proiect care presupune ecologizarea, în fiecare săptămână, a unei zone a orașului. În acest sens am realizat o hartă a sectoarelor ce au fost ecologizate, conform unui grafic. În general oamenii consideră suficientă implicarea minimală. Dar noi ne dorim schimbare evolutivă deoarece planeta noastră merită mai mult! În ultimele decenii, daunele aduse planetei au crescut exponențial, iar aceste efectele negative se resimt din ce în ce mai puternic. Așadar o putem salva? Cum? Cu mai multă îndrăzneală: de a face pașii mai mari, de a face saltul la alt nivel, de a căuta permanent soluții pentru un mediu mai sănătos! Și toate acestea, nu singuri, ci NUMAI ÎMPREUNĂ CU VOI! Și nu ne vom rezuma doar la o zi sau la o săptămână! Planeta are nevoie de noi în fiecare minut, pentru ca noi avem nevoie de ea în fiecare clipă! Recunoașterea acestui proiect a fost făcută în comunitatea ECO-First prin publicarea unui articol în STEM HUB JOURNAL, în noiembrie 2020.

Lupta impotriva virusului - Covid-19

Ca un răspuns la provocarea Consiliului Elevilor #LPMChristmasChallenge, am venit în sprijinul Spitalului Municipal Gherla donând vizierele și ear guard-urile confecționate chiar de noi. Spitalul fiind principala instituție pe care ne bazăm toți în perioada de pandemie, am încercat să întindem o mână de ajutor. Ne bucurăm ca am putut să fim și noi de folos. -decembrie 2020 “Elevii celor două echipe de robotică ale orașului nostru ABSO-Tech de la Liceul ” Petru Maior” și Trojan.exe de la Liceul ”Ana Ipătescu”- dorind să se implice în lupta comunitară împotriva răspândirii coronavirusului, au confecționat viziere, cu scopul de a fi donate celor care se află în linia întâi, celor care au grijă de sănătatea și siguranța noastră – cadre medicale, farmaciști, agenți de poliție etc. Inițiativa lor a urmărit susținerea comunității pentru a depăși mai ușor criza generată de pandemie dar, în același timp, elevii au arătat că împreună sunt mai puternici.” – Gherla INFO Echipa ABSO-Tech a răspuns provocării lansate de Asociația Nație prin Educație de a realiza echipamente de protecție necesare personalului medical din spitale. Astfel, într-o perioadă dificilă, cu oameni speriați de ceea ce se întâmplă, folosind un prototip al celor de la PRUSA, am început crearea unor viziere, prin tipărirea la imprimanta 3D a părții de susținere. Materialele necesare au fost achiziționate din fondurile obținute de la sponsorii noștri, cărora le mulțumim. Pe toată perioada campaniei, au fost realizate și donate un număr de 259 viziere către diverse instituții aflate în prima linie în lupta împotriva răspândirii coronavirusului. O contribuție hotărâtoare la reușita inițiativei noastre a avut-o inimosul și neobositul nostru coleg, Thomas Petric, familiarizat cu tehnologia 3D.

“Prietenul cel mai bun al omului”

Faptele bune în favoarea comunității nu s-au oprit aici! Și nu am uitat nici de ”cei mai buni prieteni ai omului”. Astfel, am donat hrană pentru adăpostul de câini din Gherla și ne-a făcut plăcere să vedem fericite micile ființe a căror viață depinde de noi. Ne-am bucura mult dacă am vedea acest tip de inițiativă mai des și din partea comunității , pentru a le face un mic cadou și animăluțelor. Le mulțumim enorm și sponsorilor noștri Vlad Bărbos și Monica Moldovan fără care această activitate nu ar fi fost posibilă.

Secret Santa!

Cu ocazia Crăciunului, echipa Fuse Robotics alături de Salvați Copiii Iași a inițiat proiectul ”Secret Santa”, prin care s-a dorit a se aduce bucurie atât copiilor din cadrul proiectului ”Să îl ajutăm pe Moș Crăciun să ajungă la Salvații Copiii Iași” printr-o donație în bani, cât și echipelor de robotică prin confecționarea și trimiterea de cadouri. Ne-a făcut o deosebită plăcere să facem parte din acest proiect!