ABSO-Tech

Freight Frenzy

Pentru noi, echipa ABSO-Tech a Liceului Teoretic ”Petru Maior”, robotica se dovedește a fi mai mult decât o pasiune și devine o activitate constantă, asumată cu responsabilitate, membrii echipei fiind cu toții conștienți că viitorul aparține atât tehnicii, cât și celor care o vor stăpâni cu precizie.

Dornici să învățăm lucruri noi, motivați de participarea și rezultatele obținute la competiția din sezonul anterior, am decis să participăm și în sezonul 2021-2022 la Competiția BRD First Tech Challenge România. Obiectivul nostru a fost acela de a face imposibilul să devină posibil, să creștem ca echipă, să ne îmbunătățim tacticile și strategiile, să profităm de orice oportunitate pentru a ne pune în practică abilitățile dobândite în nenumăratele ore de pregătire.

Am descoperit și am învățat lucruri deosebite, am avut parte de emoție și de momente agreabile, dar am întâmpinat și dificultăți cauzate de situația pandemică actuală. Am adus în rândul nostru voluntari pasionați de programare și colegi entuziaști.

În acest sens am organizat sesiuni de inițiere a acestora în domeniul roboticii, al proiectării, al competiției FIRST. Începutul sezonului competițional a constituit un carusel de evenimente care a antrenat toate compartimentele echipei - Programare, Inginerie, Proiectare, PR/Media și subdepartamentul Design.

Recrutarea/mentoratul elevilor

Cum în orice echipă trebuie să existe o anumită continuitate, o dată cu începerea noului sezon, a venit si momentul de recrutare a noilor membrii. Doritorii au completat un formular în care, pe lângă detaliile de autentificare, și – au motivat intenția de a ni se alătura. Aceasta primă etapă a fost urmată de o perioadă de mentorat, cu ședințe periodice, în care membri echipei, cu experiență deja, le-au explicat noilor veniți elementele de bază și programele pe care trebuie să le folosească pentru a pune în mișcare robotul. De asemenea, am organizat workshop-uri de instruire pentru departamentul de proiectare & 3D avându-i ca invitați pe domnul inginer/proiectant Suciu-Ciulei Bogdan și pe Oltean Dragoș, absolvent al liceului pasionat de design, prelucrare imagini/filme. Ideile ingenioase ne-au fost de mare ajutor în dezvoltarea acestor domenii.

Sesiune de informare - vaccinarea împotriva COVID-19

Vaccinarea împotriva Covid -19 a stârnit nenumărate dezbateri pro și contra, atât în spațiul public cât și în cel privat. De unde necesitatea unei informări pertinente din surse sigure și avizate.

Din dorința de a combate, prin mijloacele noastre, răspândirea îmbolnăvirilor cu coronavirus am organizat o sesiune de informare online, în 28 octombrie 2021, avându-le ca invitate pe doamna doctor Corina Dumitru, șef Ambulanță Gherla și pe doamna profesoară de biologie, Ionel Adriana.

Participanții au putut afla de la cele două interlocutoare competente care sunt avantajele și dezavantajele vaccinului lămurind unele neclaritățile despre vaccin, despre procesul de vaccinare sau temerile referitoare la efectele secundare.

Educație, ecologie, energizare

Ziua Internațională a Educației (5 octombrie 2021) a însemnat pentru noi o frumoasă și complexă lecție în aer liber – o amplă acțiune de ecologizare, organizata de echipele de robotică Trojan.EXE și ABSO-Tech în parteneriat cu Primăria Municipiului Gherla. Am dorit să promovăm responsabilitatea, solidaritatea, voluntariatul și spiritul civic (fără limite de vârstă). Adorăm tehnologia, dar tot pe-atât prețuim oamenii onești și prietenoși, precum și natura – cu darurile, tainele, miracolele și… suferințele ei. Si natura ne-a întors generozitatea și ne-a recompensat pentru efortul nostru salvator cu o memorabilă zi de toamnă – arămie, luminoasă, călduroasă. ”Roboțeii” și-au ”încărcat, astfel, bateriile” pentru alte și alte lecții… Căci nu se știe niciodată cine de la cine învață…

Voluntariat - ”Orice ființă umană este o oportunitate pentru un gest de bunătate.” - Seneca

Pentru noi, echipa de robotică ABSO-Tech a Liceului ”Petru Maior”, luna decembrie a acestui an a reprezentat o adevărată provocare și în același timp o lecție de încredere. De ce o provocare? Deoarece ne-am propus ca, într-un timp relativ scurt, să organizăm cât mai multe acțiuni care să vină în sprijinul celor năpăstuiți de soartă. Putem spune că prin multă muncă, implicare, entuziasm, încredere și responsabilitate am făcut față cu brio provocării și am reușit să ajungem la porțile multor oameni aflați în nevoie. Beneficiind de sprijinul Primăriei Municipiului Gherla, al asociației Oastea Domnului și a Consiliului Școlar al Liceului Teoretic “Petru Maior” am reușit să ajungem în casele celor aflați într-o situație dificilă: persoane vârstnice, copii – oameni cu povești de viață dramatice, dar care nu încetează să creadă în miracole și care zâmbesc necondiționat. Întreaga campanie, care a început la data de 1 decembrie – Ziua Națională a României, a reprezentat pentru noi, în primul rând, o lecție: Lecția optimismului și a bucuriilor simple, lecția întrajutorării și a solidarității responsabile, a binelui făcut din suflet, fără a aștepta nimic în schimb, și nu în ultimul rând, lecția încrederii și a recunoștinței. Acțiunea s-a încheiat cu un concert caritabil de Crăciun, “împreună colindăm, împreună ajutăm!”. Cu siguranță, am învățat, cu toții, ”să ne fim colind unii altora în zilele geroase ale vieţii!”.

Xeo-Talks

O experiență inedită a fost evenimentul Xeo-Talks la care am participat în data de 16 ianuarie. Organizată de echipa Xeo din Alba-Iulia, întâlnirea ne-a testat, într-o primă etapă, cunoștințele din domeniul STEM și FTC printr-un joc – concurs antrenant: “Ce spun roboții?” alături de echipa de robotică Trojan.EXE. Apoi, într-o a doua etapă, am avut oportunitatea de a le prezenta participanților laboratorul în care ne desfășurăm activitatea. Mulțumim echipei Xeo pentru inițiativă și pentru invitație!

Women and Girls in Astronomy

La 11 februarie se marchează în întreaga lume, Ziua internaţională a fetelor şi femeilor cu activităţi în domeniul ştiinţei. Pentru ediția din 2022 a Women and Girls in Astronomy (WAGIA), OAO și-a propus Schimbarea percepțiilor, atitudinilor, comportamentelor, normelor sociale și stereotipurilor față de femeile în STEM în societate. Astfel, membrii echipei au prezentat clasei a V-a din Liceul Teoretic ,,Petru Maior” modele feminine în astronomie și realizările acestora în dezvoltarea științelor. A urmat o dezbatere asupra percepției și prejudecăților. La final, colegii noștri mai mici au participat la un concurs pe platforma educațională Kahoot. Pe lângă interesantele informații pe care le-au acumulat, elevii au avut ocazia de a intra cu adevărat în lumea roboticii, jucându-se cu Sparky, roboțelul nostru. De asemenea am realizat activități STEM cu elevii de gimnaziu pentru formarea de competenţe precum observație directă, experiment, logică, gândire critică, argumentare, analiză sistemică. Familiarizarea acestora cu tipurile de forțe și mișcarea corpurilor, proprietățile materialelor prin joc și joacă: pictura împinge&trage, punga&creioanele.

ABSO-Tech CTF Contest

Pandemia de Covid 19 a bulversat viața noastră în mod radical, mare parte a activităților profesionale mutând-se în spațiul virtual. Astfel, tot mai multe sectoare, inclusiv cel educațional, sunt dependente de tehnologiile digitale pentru a-și desfășura activitățile de bază. Din acest motiv, siguranța cibernetică a devenit un subiect esențial căutându-se în permanență soluțiile de prevenire, identificare și răspuns la posibile vulnerabilități de natură informatică. Pentru a conștientiza opinia publică asupra importanței securității mediului virtual, am organizat în luna ianuarie 2022, concursul de tip CTF (Capture the Flag) – un concurs specific domeniului de securitate informatică – în cadrul căruia participanții trebuie să găsească rezolvarea numită “flag”. Pentru concursul nostru – ABSO-CTF – am ales modul de desfășurare de tip “Jeopardy”. Participanții au fost puși în fața unor sarcini de lucru precum direcționarea sau reacționarea în fața unui atac cibernetic similar cu cele din viața reală. Participarea la concurs a presupus cunoștințe de inginerie inversă, rețelistică, criptanaliză, criminalistică digitală, programare, exploatare binară. Concursul nostru s-a derulat pe durata a trei zile și a avut 30 de participanți, toți tineri dornici să-și demonstreze cunoștințele de securitatea digitală. Desigur, cei mai buni trei elevi/ studenți au fost premiați cu trofee realizate în laboratorul nostru.

“Spune NU risipei!”

Preocuparea pentru mediu, reciclare, colectare selectivă reprezintă o constantă a activității noastre, unul dintre obiectivele echipei de robotică ABSO-Tech fiind implicarea activă într-o serie de acțiuni și activități, atât de protecție a mediului cât și de promovare a voluntariatului. În acest sens, am decis, ca în luna februarie a acestui an, să ne alăturăm campaniei organizate de Asociația Respo DEEE ”Spune NU risipei!” adresată tuturor celor cărora nu le este indiferent spațiul în care trăiesc. Mesajul campaniei insistă asupra faptului că locul deșeurilor de echipamente electrice și electronice ”NU este nici la gunoi și nici în casă”. Cu ajutorul recipientelor special create pentru colectarea DEEE, puse la dispoziție gratuit de către asociație, am demarat acțiunea noastră în comunitate. Cetățenii orașului, agenții economici nu au rămas indiferenți alăturându-se demersului nostru pentru crearea unui mediu înconjurător mai curat. De asemenea, elevii și profesorii liceului nostru au fost, și ei, implicați în această campanie, toți participând activ la colectarea de echipamentele electronice scoase din uz. Aceste deșeuri au fost predate firmelor autorizate pentru colectarea DEEE.

Împreună pentru Ucraina

Tragedia umană care se petrece atât de aproape de noi ne obligă pe toți să luăm atitudine și să acționăm. Ne-am alăturat, astfel, inițiativei Primăriei Municipiului Gherla de a veni în ajutorul refugiaților din Ucraina și, împreună cu reprezentanții municipalității, am primit și am sortat produsele donate de locuitori ai orașului la liceul nostru. Toate donațiile au ca destinație cetățenii din țara vecină, obligați să-și părăsească casele, pentru a fugi din calea războiului.

#STANDWITHUKRAINECHALLENGE

Pentru a ne demonstra solidaritatea cu vecinii noștri din Ucraina și pentru a sensibiliza și alte echipe de robotică din țară la acest subiect, am lansat inițiativa #StandWithUkraineChallenge, prin care am provocat echipele din comunitatea FTC Romania să creeze un design cu mesaj de pace. Am avut 8 echipe participante, fiecare cu câte un desen unic, iar ulterior am organizat un sondaj pentru a alege cel mai bun design. În urma alegerilor a peste 1000 de votanți, echipa Rubix a ieșit învingătoare. La Etapa Națională de la București vom împărți tuturor echipelor stickere cu design-ul câștigător pentru ca toți roboții să conțină un mesaj de solidaritate cu Ucraina.